Skip to content

IGE Day vill locka fler tjejer till tekniska yrken

Det mest spännande var AEB-tester med autonoma fordon mot mål som föreställer fotgängare och ballongbil på FLX Zones provningsbana. Testet var en del i arrangemanget Introduce a Girl to Engineering Day, som lockade ett 20-tal tjejer till AstaZero.  – Många tjejer tror att man måste vara bilmekaniker för att testa bilar, den bilden vill vi tvätta bort…

Mycket handlar om att bygga broar mellan teknik och företag. Det gäller att visa hur tekniken kan användas, på så sätt blir den intressant och spännande, även för tjejer. Det menar Anna Sjövall på AstaZero som tog emot ett 20-tal unga tjejer på AstaZeros provningsbana utanför Borås.

Introduce a Girl to Engineering Day (IGE Day) arrangeras årligen av organisationen Womengineer. Syftet är att locka fler tjejer att välja utbildningar som kan leda till tekniska yrken. Ända sedan 2019 har AstaZero deltagit i arrangemanget och bjudit in tjejer från högstadiet. 

– Man kan inte sträva efter att bli något man aldrig sett, här får man möta ett antal kvinnliga ingenjörer som faktiskt jobbar med teknik, säger Katarina Boustedt som tog initiativ till AstaZeros medverkan. 

I år var det Anna Sjövall på provningsbanan som tog emot tjejerna. Ett knappt tjugotal högstadietjejer kom från Tranängskolan i Tranemo. Halva gruppen gick först till AstaZero och halva till Einride, som delade på arrangörskapet, sedan byttes man om efter den gemensamma lunchen. Efter en kort introduktion och filmvisning bjöds tjejerna på en rundtur på banan med lite AEB-tester (Autonomous Emergency Brake) mot fotgängare och ballongbil som utfördes på det nya området FLX Zone. 

– Jag tror att dom tyckte det var roligt att få vara med på något som vi faktiskt testar, något vi jobbar med dagligen, säger Anna Sjövall.  

Testet väckte många frågor hos tjejerna om autonoma fordon, men också diskussioner om var och hur tekniken ska användas. 

– Vi vill visa  att det inte bara handlar om teknik utan om tillämpningar, exempelvis inom logistikbranschen eller virtuell testning i vår digitala tvilling. 

Anna Sjövall menar att den här typen av aktiviteter är viktiga för att få in fler kvinnor i tekniska yrken. Tjejer kan få stärka sitt självförtroende vad gäller teknik, därför är det viktigt att också bygga broar mellan kvinnor och företag.  

– Och enkäterna efter arrangemanget visar att det funkar, nio av tio uppger att de fått ett ökat intresse för ingenjörsyrket efter IGE-dagen.